Hur mycket tjänar en flygvärdinna

Att bli flygvärdinna kan nog vara ett av de mest givande karriärvalen som finns där ute. Tänk dig att få betalat för att resa över hela världen och samtidigt få vara ansiktet utåt på stora och beundrade bolag.

Du har dessutom möjligheten att vidga dina vyer och söka dig utanför Sverige och skandinaviska bolag. Chansen finns att istället få jobba för multinationella jättar som har en lång och framgångsrik historia. Lockande för många!

Men oavsett var och med vad man jobbar så är ändå lönen en viktig del. För många är det av stor vikt medan andra ser till andra värden. Här går vi genom vad du kan tänkas kunna tjäna som flygvärdinna.

Vad tjänar man egentligen som kabinpersonal?

Flygvärdinna i sin arbetsdräktDen förmodat vanligaste frågan bland de som är intresserade av att söka sig till detta jobb är naturligtvis den om lönen. Det gäller ju dock alla andra arbeten också för den delen.

Tänk dock på att pengar självklart är viktigt men kom också ihåg att det inte är allt här i världen. Det finns andra värden som ska tas med i den totala beräkningen.

Vi ska se till att svara på frågan om lönen men ta med i beräkningen att detta inte är hela sanningen. Vi har inte sett allas lönekuvert. Utan dessa uppgifter kommer från fack och officiell lönestatistik.

Det är även många faktorer som spelar in och vi gå här genom några egenskaper som är väldigt relevanta och viktiga för lönenivån. Det är även ganska vanligt att folk tror att det krävs en speciell utbildning för att kunna få jobbet som flygvärdinna – men så är inte fallet.

Ingångslön för flygvärdinnor

Som ny i jobbet kan du förvänta dig en ingångslön på mellan:

  • 19 000 – 23 000 Svenska Kronor (före skatt)

Detta gäller i Sverige. I andra länder kan det många gånger vara betydligt högre men även lägre.

Som du ser är ingångslönen inte jättehög men så krävs ingen speciell högskoleutbildning heller för den delan. Det är även viktigt att påpeka att lönen kommer att bli högre med tiden. I starten är det ganska vanligt att man kanske väljer att ta ett jobb på de mindre ”attraktiva” flygbolagen och det kan påverka lönenivån.

Medellönen för flygvärdinnor

Om man tar och sammanställer löner inom yrkesgruppen Kabinpersonal visar det sig att medellönen ligger på:

  • 32 000 SEK (före skatt)

Vilket är en bra normal lön som mer än väl ger mat på bordet och några kronor över i slutet av månaden. Det är dock ingen lön man blir speciellt rik på.

Det man även ska tänka på är att det tillkommer en del andra ersättningar, såsom traktamenten, förmåner och andra måltidsersättningar.

Topplöner inom flygvärdinneyrket

En duktig och erfaren flygvärdinna tjänar mellan:

  • 28.000 – 35.000 Svenska Kronor

Återigen är summorna väldigt beroende på provision och traktamenten.

Dessa löner gäller inom den reguljära trafiken men det finns även här de som har ännu mycket högre lön. Detta brukar oftast bero på en kvarleva från tiden när flyget var på topp intjäningsmässigt. Söker du dig till den privata och ej reguljära trafiken kan lönerna se helt annorlunda ut. Där kan du, om du är duktig och har ett visst mått av flyt, komma upp över 40000 kr i månaden.

Sammanfattning om lönerna för Flygvärdinnor

Kabingång i ett FlygplanSom du ser är detta ett ganska normalt löneläge i dagens Sverige. Det finns möjligheter till att tjäna bra med pengar men det kan ta lite tid att ta sig dit.

Detta är inte jobbet för dig som har stora ambitioner om någon större ekonomisk framgång, iaf inte när det gäller tjänsteinkomsten. Men jobbet kan vara otroligt stimulerande och omväxlande. Tanken att ha möjlighet att resa i jobbet är för många den ultimata drömmen.

Den gängse bilden av flygvärdinnan är fortfarande att det handlar om resor, glamour och en blond tjej. Men att vara flygvärdinna till yrket kräver hårt arbete, hängivenhet, uthållighet och framför allt passion. Besitter du dessa egenskaper kan du även förvänta dig att få väldigt mycket tillbaka.

Hårt belönande arbete, medan man har roligt.

Du kan även få vissa andra förmåner som bland annat är rabatt på taxfree, ofta runt 30%. Det ger även möjlighet till gratis resor med det egna flygbolaget, i få fall ges även bra rabatter till familj.

Har du löneinformation som du vill dela med dig av så hör av dig till oss så uppdaterar vi våra uppgifter. Tack.

Foto av oxfordian.world