Vad krävs det för utbildning?

Du drömmer om att jobba som flygvärdinna men vet inte riktigt vad det krävs det för utbildning?! Och hur får du i så fall kan gå tillväga för att ta del av det som krävs? Du är inte ensam i denna fundering.

Självklart behöver du ha vissa färdigheter och egenskaper för att kunna arbeta som kabinpersonal ombord på ett flygplan. Men vad ska man gå för utbildning? Eller krävs det ens någon speciell utbildning?

Det är det vi tänkt att hjälpa dig med här. Vi hoppas kunna ge dig lite mer svar och information på hur Du kan ta ett steg närmre detta spännande jobb.

Vilken specifik utbildning ska man gå?

Flygvärdinna på jobbetDet finns det egentligen inget kort och bra svar på.

I dagsläget finns det inga högskoleutbildningar eller liknande som är direkt riktade mot yrket som flygvärdinna.

Något som dock är bra är att ha utbildningen eller erfarenhet från service och turism. Det är många gånger antingen ett krav eller iaf en fördel. Yrkeserfarenhet inom liknande områden är självklart väldigt bra att ha med i sitt cv.

Att kunna flera språk är även det ett stort plus. Gäller ju speciellt om du vill flyga internationellt. Inom Sverige räcker det med svenska och engelska.

Faktum är att många flygbolag har egna utbildningar som du får gå när du blivit anställd. Dessa är naturligtvis perfekt att få för att komma in i yrket och speciellt lära sig de specifika arbetsuppgifter du står inför. Dessa kan handla om intern utbildning på 3-4 veckor med praktik och teori samt utbildning inuti flygmaskinen. Ansvaret är stort på dig som flygvärdinna, speciellt och gentemot företaget du arbetar för (flygbolaget). Du är deras ansikte utåt och en väldigt viktig person.

Det finns dock vissa utbildningar och kurser som du kan ta. Dessa är dock oftast avgiftsbelagda men många gånger ett bra alternativ. Nedan ger vi dig några tips.

Utbildningar och kurser för dig som vill bli Flygvärdinna

Dessa utbildningar och kurser är privata alternativ där du själv får stå för kostnaden. Men för dig som verkligen vill ta ett stort steg mot dit drömyrke kan de vara en mycket bra början.

Här är några förslag:

  • Cat Of Sweden – Genomgripande kurs och utbildning med bra samarbete med ett flertal flygbolag
  • Braathens Training – Cabin Crew Training med en bred genomgång av jobbet samt utmaningar
  • Bluecrew Academy – Yrkesspecifik utbildning, ta kursen i Sverige eller utomlands
  • Novair Education – Flertalet kurser inom flygyrket med goda resultat
  • Meytaqui Academica – Plugga spanska tillsammans med en kabinpersonalutbildning

Vilket program är bäst att välja på Gymnasiet?

Är du på väg in i gymnasieåldern och det har blivit dags att välja program?

Flygvärdinna från Austrian AirlinesOm Du nu vet att detta jobbet för dig så då ber vi dig ändå ha lite tålamod och fundera extra länge. Du är fortfarande ung och mycket kan komma att förändras innan det är dags för dig att kliva ut i yrkeslivet. Har du ändå har bestämt dig så är ett program inom turism, event och kundservice en mycket bra start. Och skulle du till slut inte jobba ombord så är denna utbildning ändå bra att ha med sig i livet.

Här hittar du olika utbildningsprogram runt om i landet.

Med en bra grund inom turism och service så har du en fördel gentemot andra kandidater när det väl är dags att söka jobb. Att jobba som kabinpersonal är i grunden ett rent serviceyrke. Du har så klart även många andra möjligheter med en sådan utbildning. För dig som vill jobba med människor så passar det perfekt.

Lär dig även Språk

Satsa även på att lära dig några språk, utöver engelskan.

Engelskan är självklart väldigt viktig så satsa på den men att kunna andra språk kan vara en kunskap som gör dig till den mest lämpade kandidaten för jobbet. Även om du inte väljer att gå vidare till att jobba inom flygvärlden så kommer du alltid att kunna dra nytta av språkkunskaper. Vi lever i en alltmer global värld och arbetsmarknad.

Sök jobbet – även utan Utbildning

Tom flygplanskabinUtbildning i all ära men det är inte allt.

Personliga egenskaper är många gånger lika viktigt.

Vill du inte utbilda dig eller redan har en bra bas att stå på så sök jobb, var aktiv och satsa på att genomföra bra intervjuer. Många har lyckats komma in i branschen på detta sätt och Du kan säkert göra det också.

Stort Lycka Till från oss på Flygvardinna.se.

Foto av Tom Purves