Jobba som flygvärdinna – en arbetsbeskrivning

Jobbet som flygvärdinna är mytomspunnet och romantiserat men det är också ett kvalitativt serviceyrke med hårda långa dagar. Den gamla bilden av den söta och käcka flygvärdinnan finns tyvärr kvar på vissa håll, men den håller på att bytas ut mot bilden av en modern kvinna, eller man, som med sin kompetens och yrkesskicklighet blir erkänd och respekterad.

Här beskriver vi mer specifikt vad en flygvärdinna gör och vilken funktion, och viktig sådan, som flygvärdinnor runt om i världen fyller.

Att arbeta som flygvärdinna

Flyplan från flygbolaget QuantasDet absolut primära med arbetet som flygvärdinna och kabinpersonal är att säkerställa säkerheten för varje passagerare ombord på planet.

Inget är viktigare än säkerheten ombord.

I detta ingår den ”intressanta” säkerhetsgenomgången – där de ser till att informera och utbilda passagerarna angående placering av säkerhetsdörrar, utrymningsförfaranden, demonstrera driftsättning av syrgasmask samt placering och användande av flytvästar.

Något av väldigt stor betydelse är den utbildning och träning de har fått för att kunna hjälpa och rädda passagerare i händelse av krasch eller annat missöde. Denna träning i säkerhetsarbetet är grundläggande och en stor del av arbetet.

Förhoppningsvis så kommer du aldrig att behöva använda dina kunskaper men om något händer så är det en trygghet för alla ombord att just du har en bra utbildning.

Andra viktiga och dagliga arbetsuppgifter

Flygvärdinnan är den första personen en passagerare ser eller pratar med när den går ombord på flyget.

Där är det första viktiga intrycket en bra chans att direkt skapa en trevlig och välkomnande stämning.

Innan start hjälps det även till med handbagage och stuvning av dessa . Personalen ombord förväntas även konversera med passagerarna, speciellt de som inbjuder till det.

Allt som serveras och säljs ombord är kabinpersonalens ansvar, tillsammans med stewards, där ingår även hantering av betalningar. Det gäller även att hålla koll på förbeställda specialdieter och vem som ska ha vad där samt i vissa fall hantera förbeställda taxfree varor.

  • Att tillgodose eventuella behov av hörlurar, kuddar eller filtar från passagerarna är även det en arbetsuppgift.

Flygvärdinnor i arbeteEfter flygningen är det flygvärdinnorna som måste se till att skräp och papper städas bort ordentligt samt att inga saker av misstag lämnas kvar ombord av tidigare passagerare. Då räknas även kassan efter flygningens försäljning samman och rapporteras. I jobbet ingår även möten före flygning där man skaffar sig en överblick och går igenom dagens rutt. Efter flygningen sker en avrapportering, detta möte hålls för att eventuella incidenter som kan kräva rapport ska noteras.

  • Uniformerna som kabinpersonalen bär är deras personliga ansvar. Man förväntas hålla den ren och snygg.
  • Vårdat språk och uppförande är också det en viktig del. Man representerar inte bara sig själv utan även kollegor och sin arbetsgivare, flygbolaget. Passagerarna ska behandlas med respekt och även det gäller självklart även ens arbetskamrater.

Barn och unga som flyger ensamma

Det förekommer ibland barn som reser ensamma och dessa hamnar snabbt under ledning av kabinpersonalen.

Att ta hand om dessa ensamma är en stor del av en sådan flygning. Det vilar ett stort ansvar på kabinpersonalen att se till så att resan blir behaglig och trygg för dessa barn. Det är oftast en stor, skrämmande och ny händelse att flyga själv för en liten, så att ha den trygga flygvärdinnan vid sin sida kan vara helt avgörande.

Om du är förälder och ska skicka iväg ditt barn ensamt på ett plan…då kan du helt säkert vara lugn med tanken att det kommer få en förstklassig behandling och upplevelse.

Det är en yrkesheder bland värdinnorna att ta hand om dessa unga.

Tiden mellan flygningar

På grund av att man ofta har jour och är standby så måste det många gånger accepteras oväntade flygningar. Flygningar som tidigare planerats till en annan i personalen. Detta är standard för många inom yrket.

Det gäller dock speciellt om du skulle tillhöra en personalpool, då är detta vardag. På grund av det behöver varje flygvärdinna alltid ha ett mångsidigt handbagage – som alltid står redo.

HotellrumOm du får jobba internationellt så kan hotellnätterna bli väldigt många.

Något som då är viktigt är att bygga upp en rutin över hur du bäst hanterar detta, alla behöver göra detta för att klara av att genomföra nästa periods jobb på topp. Den fruktade och onödiga hotelldöden kan alltid vara en jobbig medresenär som lurar i vassen. Blir det många hotellnätter så se då till att vara förberedd och ha din rutin att falla tillbaka på.

Slutligen – vi sammanfattar

Om du läser en arbetsbeskrivning eller en jobbannons så står där inte att det de söker är en person med ett tålamod som hos ett helgon eller en supermänniskas hjältemod – men det är ändå sådana egenskaper och kvalifikationer som de helst önskar finna.

Nu kanske det är en liten överdrift men det ligger någonting i det ändå. Det krävs mycket av dig för att kunna hantera de problem och svårigheter du kan ställas inför. Å andra sidan är flygvärdinnor väldigt uppskattade idag för sina kunskaper och talanger och den omedelbara responsen på något du gjort är otroligt tillfredsställande.

Det är ett jobb för dig som gillar människor, att få resa och lösa problem.

Om du tror att detta är en utmaning för dig och ett äventyr du kan se dig själv i, ta ett djupt andetag, ta på dig leendet och ta steget in i flygvärlden.

Foto av NZ Defence Force