Du drömmer om att jobba som flygvärdinna men har inte riktigt klart för dig vad det krävs det för utbildning? Vad är det för andra saker som kan vara bra att veta i sammanhanget? Du är inte ensam i denna fundering.
Självklart behöver du ha vissa färdigheter och egenskaper för att kunna arbeta som kabinpersonal ombord på ett flygplan. Sedan finns det förstås också en del generella utbildningar som kan komma väl till pass i sammanhanget (till exempel språk, sjukvård med mera)
Tanken är att kunna tipsa dig om detta här. Vi hoppas att kunna ge dig lite mer svar och information på hur du kan ta ett steg närmare detta spännande jobb.
Vilket program är bäst att välja på gymnasiet?
Är du på väg in i gymnasieåldern och det har blivit dags att välja program?
Här finns det i nuläget ingen speciell utbildning för ändamålet. Däremot finns det ett par bredare utbildningar som ger dig bra förutsättningar. Dessa är främst Hotell- och turism samt Restaurang- och livsmedelsprogrammen. Ofta efterfrågar flygbolagen en gymnasieutbildning samt kunskaper i språk som baskvalifikationer. Nedan hittar du länkar till respektive program som finns på ett stort antal orter runt om i landet.
Restaurang- och livsmedelsprogrammet
Med en bra grund inom någon av dessa båda utbildningar så har du en fördel gentemot andra kandidater när det väl är dags att söka jobb. Att jobba som kabinpersonal är i grunden ett rent serviceyrke. Du har så klart även många andra möjligheter med utbildningarna i fråga. För dig som vill jobba med människor så passar det perfekt.
Finns det någon högskole- eller universitetsutbildning?
Om det är så att du inte läst någon av de ovanstående utbildningarna i gymnasiet så är det absolut inte kört för det.
I dagsläget finns det inga högskole- eller universitetsutbildningar eller motsvarande som är direkt riktade mot yrket som flygvärdinna.
Men – det finns en hel del utbildningar, både enstaka kurser och program, som är inriktade mot hotell, turism, restaurang och livsmedel. Där är det fullt möjligt att ”plocka ihop” en utbildning som gör dig attraktiv för yrket. Sedan är det förstås så att om du saknar utbildningar inom tidigare nämnda områden, men exempelvis har yrkeserfarenhet inom dem så är det en klar merit.
Språkkunskaper är även det ett stort plus. Det gäller speciellt om du är intresserad av internationella tjänster. Inom Sverige brukar det räcka med goda kunskaper i svenska och engelska. Internationellt är varje språk du behärskar ytterligare en merit som gör dig mer intressant för potentiella arbetsgivare. Språkutbildningar finns det gott om inom högskole- och universitetsvärlden om du skulle vilja utöka dina kunskaper där.
Viktigt att komma ihåg är dessutom att många flygbolag har egna utbildningar som du får gå när du blivit anställd. Dessa är naturligtvis perfekta för att komma in i yrket och lära sig de specifika arbetsuppgifter du står inför. Det kan handla om interna utbildningar på 3-4 veckor med praktik och teori samt utbildning inuti flygmaskinen. Ansvaret är stort på dig som flygvärdinna, framförallt gentemot företaget du arbetar för (flygbolaget). Du är deras ansikte utåt och en väldigt viktig person.
Finns det andra utbildningar?
Ja, det finns faktiskt en del specialiserade utbildningar inom flygbranschen. Novair är ett svenskt flygbolag som flyger charter till Medelhavet, Kanarieöarna och Egypten. Men – man driver också en utbildningsavdelning, Novair Education, som erbjuder både enskilda kurser eller program. Viktigt att komma ihåg i det här sammanhanget är dock att dessa utbildningar kostar pengar.
Sök jobbet – även utan utbildning
Som vi nämnde tidigare är utbildning alltid bra, men långtifrån det som är den avgörande faktorn. Personliga egenskaper och yrkeserfarenheter är många gånger precis lika viktigt.
Har du inte möjlighet att utbilda dig, men kanske har yrkeserfarenheter inom lämpliga områden så sök jobb ändå! Om du i det läget är aktiv, söker jobb och verkligen visar ditt intresse så finns goda möjligheter till anställning. Många har lyckats komma in i branschen på detta sätt och det finns naturligtvis inget som säger att inte du heller skulle kunna göra det.
Vilka framtidsutsikter finns inom yrket som flygvärdinna/flygvärd?
Det är förstås alltid svårt att sia om vad som kommer att hända i framtiden. Men som det ser ut idag så är konkurrensen ganska liten om de jobb som finns på marknaden. Dessutom är det väl inte helt otroligt att resandet/flygandet kommer att öka markant efter flera år med Covid-19. Det skulle ytterligare späda på de goda förutsättningar som redan finns. Så kort och gott: Framtiden ser ljus ut, åtminstone i nuläget, vad gäller detta yrke.