Hur mycket tjänar en flygvärdinna?

Att bli flygvärdinna kan nog vara ett av de mest givande karriärvalen som finns där ute. Tänk dig att få betalat för att resa över hela världen och samtidigt få vara ansiktet utåt på stora och beundrade bolag.

Du har dessutom möjligheten att vidga dina vyer och söka dig utanför Sverige och skandinaviska bolag. Chansen finns att istället få jobba för multinationella jättar som har en lång och framgångsrik historia. Lockande för många!

Men oavsett var och med vad man jobbar så är ändå lönen en viktig del. För många är det av stor vikt medan andra ser till andra värden. Här går vi genom vad du kan tänkas kunna tjäna som flygvärdinna.

Vad tjänar man egentligen som kabinpersonal?

Flygvärdinna i sin arbetsdräktDen förmodat vanligaste frågan bland de som är intresserade av att söka sig till detta jobb är naturligtvis den om lönen. Det gäller ju dock alla andra arbeten också för den delen.

Tänk dock på att pengar självklart är viktigt men kom också ihåg att det inte är allt här i världen. Det finns andra värden som ska tas med i den totala beräkningen.

Vi ska försöka att svara på frågan om lönen men ta med i beräkningen att detta inte är hela sanningen. Vi har så klart inte sett alla lönekuvert utan dessa uppgifter kommer från fack och officiell lönestatistik.

Det är även många faktorer som spelar in och vi gå här genom några egenskaper som är väldigt relevanta och viktiga för lönenivån. Det är även ganska vanligt att folk tror att det krävs en speciell utbildning för att kunna få jobbet som flygvärdinna – men så är inte fallet.

Ingångslön för flygvärdinnor

Som ny i jobbet kan du förvänta dig en ingångslön på mellan:

  • 19 000 – 23 000 SEK (före skatt)

Detta gäller i Sverige. I andra länder kan det många gånger vara betydligt högre men även lägre.

Som du ser är ingångslönen inte jättehög men så krävs ingen speciell högskoleutbildning heller för den delen. Det är även viktigt att påpeka att lönen kommer att bli högre med tiden. I starten är det ganska vanligt att man kanske väljer att ta ett jobb på de mindre ”attraktiva” flygbolagen och det kan påverka lönenivån.

Medellönen för flygvärdinnor

Sammanställer man löner för flygvärdinnor så visar det sig att medellönen enligt 2022 års lönestatistik ligger på:

  • 33 900 SEK (före skatt)

Värt att notera är att i detta yrke så ligger kvinnor (snittlön: 34 400 SEK) faktiskt högre i lön än vad män (snittlön: 32 400 SEK) gör!

Det man även ska tänka på är att det tillkommer en del andra ersättningar, såsom traktamenten, förmåner och andra måltidsersättningar.

Exempelvis kan man i sammanhanget nämna SAS där du som anställd får flyga stand-by över hela världen med olika flygbolag. Vill du hellre boka dina biljetter får du 25 % rabatt! Dessutom har man friskvårdsförmåner samt rabatter på hotell, biluthyrning med mera.

Topplöner inom flygvärdinneyrket

En duktig och erfaren flygvärdinna tjänar mellan:

  • 40 000 – 45 000 SEK

Återigen är summorna väldigt beroende på provision och traktamenten.

Dessa löner gäller inom den reguljära trafiken men det finns även här de som har ännu mycket högre lön. Detta brukar oftast bero på en kvarleva från tiden när flyget var på topp intjäningsmässigt. Söker du dig till den privata och ej reguljära trafiken kan lönerna se helt annorlunda ut. Där kan du, om du är duktig och har ett visst mått av flyt, komma upp till runt 45 000 SEK i månaden.

Sammanfattning om lönerna för flygvärdinnor

Kabingång i ett FlygplanMedellönen totalt i Sverige år 2022 uppgår till 37 100 SEK. Det innebär alltså att yrket som flygvärdinna hamnar något under detta.

Så är pengarna det viktigaste kanske inte det här är jobbet för dig, i alla fall inte när det gäller tjänsteinkomsten. Men yrket kan vara otroligt stimulerande och omväxlande. Tanken att ha möjlighet att resa i jobbet är för många den ultimata drömmen.

Den gängse bilden av flygvärdinnan är fortfarande att det handlar om resor, glamour och en blond tjej. Men att vara flygvärdinna till yrket kräver hårt arbete, hängivenhet, uthållighet och framför allt passion. Besitter du dessa egenskaper kan du även förvänta dig att få väldigt mycket tillbaka.

Hårt belönande arbete, medan man har roligt.

Du kan även få vissa andra förmåner som bland annat är rabatt på taxfree, ofta runt 30 %. Det ger även möjlighet till gratis resor med det egna flygbolaget, i få fall ges även bra rabatter till familj.

Har du löneinformation som du vill dela med dig av så hör av dig till oss så uppdaterar vi våra uppgifter. Tack på förhand!

Foto av oxfordian.world